x
Joost Spijkers werd voor het theater geboren op 23 juni 1977 in Melick en Herkenbosch. Na enige omzwervingen door Limburg en het voormalig Joegoslavië kwam hij terecht op de Academie voor Kleinkunst/de Theaterschool in Amsterdam. Daar vormde hij met klasgenoten de theatergroep de Ashton Brothers. De Ashton Brothers zijn Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde.
Zij speelden hun muzikale spektakelshows over de hele wereld, van Parijs tot Toronto en van Budapest tot Edinburgh. Na vijf, door pers en publiek bejubelde, en internationaal bekroonde theatershows ontwikkelden de Ashton Brothers hun zomerfestival Ashtonia waarmee ze de zomers van 2017-2018-2019 tienduizenden mensen naar hun circus in onder meer de tuin van Slot Zeist trokken.
Als Ashton Brother specialiseerde Joost zich tot onfortuinlijke flamencodanser, primo ballerino, acrobaat in de trapeze en tissue, sterke man, blinde pianist, amoebe, brandende derwishdanser, en zanger van liederen die niemand kan verstaan.

Sinds 2015 maakt Joost samen met zijn band en toneelschrijver Peer Wittenbols "solo" muziektheaterprogramma's. Joost won in 2018 de Poelifinario voor het meest indrukwekkende theaterprogramma in de categorie kleinkunst. De voorstelling stond in de Theaterkrant top 5 van de beste theatervoorstellingen van het jaar. In 2022 won hij de Annie MG Schmidtprijs 2021 voor het beste theaterlied met het lied "Welkom Thuis" uit de voorstelling "Hotel Spijkers". De nummers uit de shows zijn uitgebracht op vier albums. Joost zingt in het Nederlands en in alle andere talen uit zijn jeugd in theaters in Nederland, Servië, Bosnië, Kroatië, Slovenië en Tsjechië.

Joost is getrouwd met Iva Lešić en is vader van Joakim, Sara Sofie en Stela Tara.

O ja, alles wat hij zingt is echt gebeurd.
 

venster sluiten
 
 
 
x

We horen graag van je

E-mailadres
 
Vraag, reactie of opmerking
 
 
Amsterdam Artist Management
Contactpersoon: Elselinda Schouten
Telefoon: +31 6 20 361 376
> Management@joostspijkers.nl
 
 
 
 

venster sluiten
Arend Niks
Arend Niks

Drums, percussie en bas

Arend Niks is sinds zijn Rotterdamse conservatoriumopleiding werkzaam als Drummer, componist en theaterveroorzaker. Werkzaam in de jazz, rock, impro en het muziektheater.
Hij speelt regelmatig op festivals over de hele wereld, maar voornamelijk op De Hollandse podia. Speelde met en schreef muziek voor: Bongomatik, Buysman, Luca, Orkater, New Niks, Nieuw Niks, Motel Bokassa, Theo Nijland, Scapino, CRAM, Willem Breuker Kollektief, kikkerdril, Zapp! Strijkwartet, Janine Jansen, Clazz ensemble.
 
 
Andreas Suntrop
Andreas Suntrop

Gitaren, accordeon, ud, dobro

Andreas Suntrop studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Hij had les van Joe Pass, Jim Hall, Klaus Flenter en Ben de Bruyn. Hij speelt in verschillende bands, waaronder 'New Niks', het 'Jasper le Clercq 4', 'Polder' en het 'Elizabeth Simonian 5'. Andreas werkt(e) met Carel Kraayenhof, Eric Vloeimans, Jasper le Clercq, Keimpe de Jong, John Buijsman, Mimezine, Oene van Geel, Arend Niks, Mijke Loeven, Vera van der Poel, Elizabeth Simonian, Maarten Ornstein, Zapp4, Martin de Ruiter e.a. Naast composities voor de verschillende muziekformaties schrijft en speelt hij ook voor en in het theater. Hij werkt(e) o.a voor het RO theater, Stichting De Rotterdam Connectie, theatergroep Aluin, Growing Up In Public, TG Winterberg, Ausdauer e.a.
 
 
Stanislav Mitrović
Stanislav Mitrović

Saxofoons, klarinetten

Stanislav Mitrovic werd geboren in Belgrado. Hij studeerde saxofoon and basklarinet aan het Rotterdams Conservatorium van 1988-1995.
Stanislav speelde met de Mijke Loeven band 1994-2000, won de eerste prijs van het Dutch Jazz Concours 1996 met "Double B" (samen met Akos Laki) componeert en arrangeert voor Double B (CDs Cha-Chack Train en Ethno Funk; deze laatste met Headhunters rythm section Paul Jackso, bass, and Mike Clark, drums). Speelde met Matilde Santing band (CDs To others to one en New Amsterdam). Speelde met de Amsterdam klezmer band Klezmokum (CD Le Dor Va Dor). Speelde met het Burton Greene Quartet. Speelt regelmatig in Nederland en ver daarbuiten met zijn eigen jazz-kwartet samen met gitarist Ratko Zjaca (CDs Shades of Spirit en
Crossing the Border met Al Foster, drums, en John Patitucci, bass). Speelt met Dizzy Jazz Orchestra. Speelt met Global Rebop (international world music ensemble). Dirigeert de Persie Swing Collection big band (Steenbergen). Speelde met de Wërëldbünd en speelt bij het Carlama Orkestar en natuurlijk bij SPIJKERS.
 
 
Arno Bakker
Arno Bakker

Sousafoon, tuba en trombone

Arno Bakker is de nieuwste aanwinst van de SPIJKERSband. Arno speelt in Hotel Spijkers onder zijn geuzennaam "Radovan" sousafoon en trombone. Alles over Arno vind je op www.hairymusic.com
 
 
 
Ro Krauss
Ro Krauss

Viool, bratsch, mandoline

Ro Krauss, geboren 20 februari 1970, begon met het bespelen van de viool & altviool op 7 jarige leeftijd en studeerde aan verscheidene conservatoria bij Ron Ephrat, Vladimir Mendelssohn & Prunella Pacey. Hij volgde masterclasses bij onder meer Nobuko ImaÏ, Milan Scampa (Smetana-kwartet) en de leden van het Altenberg-trio. In 1996 sloot Ro de studie Uitvoerend Musicus' aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten Cum Laude af. Vanaf het begin van zijn studie is Ro echter zeer geÏnteresseerd in geÏmproviseerde muziek en folk. Hij maakt vele studiereizen naar de Balkan om die stijl onder de knie te krijgen en nam daarnaast les bij jazz- en popspecialisten.

Ro is specialist in Balkanmuziek, is veelgevraagd sessie-muzikant en speelde met een grote variëteit aan artiesten als Mathilde Santing, Carel Kraayenhof, Janine Jansen, Paul de Leeuw, Guus Meeuwis en de beroemde cellist Yo Yo Ma. Van 2005 tot en met 2007 speelde hij in het ensemble van Wende Snijders in de producties 'Au suivant' en 'La fille noyée' en speelde op de gelijknamige cd's en dvd's. Ook speelde hij bij het ensemble van het Internationaal Danstheater, de jazzformatie 'Big Bizar Habbit' en als soloviolist bij het dansgezelschap 'Meekers'. Ro Krauss werkte samen met theaterhelden als Karel de Rooij (Mini&Maxi), Martin van Waardenberg (Waardenberg&de Jong), Titus Tiel Groenestege en Joost Spijkers.

Met zijn theatergroep Wereldband, een formatie van multi- instrumentalisten, maakt Ro theaterproducties. Na het succesvolle debuut 'Lekker Warm' (2005- 2006) volgden 'Keet' (2006-2008), 'Twist' (Parade 2009) en 'Kopmannen' (2009-2011). In februari 2010 werkte de Wereldband samen met het Residentie Orkest (Den Haag) in het programma 'ONHündelBAAR', welke in februari 2012 in ging. In november 2012 zal 'Playground', het nieuwe programma van de Wereldband in premiere gaan.

Naast altviool en viool zingt Ro en speelt o.a. gitaren, contrabas, mandoline, tenorhoorn, trombone, Perzische baglama, Griekse bouzouki en bratsch.
 
 
Emile Visser
Emile Visser

Cello

Emile visser (1973) heeft gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij achtereenvolgens Godfried Hoogeveen en Dmitri Ferschtman. Tijdens zijn klassieke studie heeft hij zich ook toegelegd op het spelen van jazz, pop en wereldmuziek. Hij begon hiermee In het Ricciotti Ensemble, als aanvoerder van de celli.

Ook is hij tijdens zijn studie cellist geworden van het Zapp 4, een strijkkwartet dat zich toelegt op het spelen van geÏmproviseerde muziek, jazz, rock, wereldmuziek en alles wat daar tussenin zit. Sedert zijn oprichting in 1995 heeft dit strijkkwartet een naam opgebouwd als een van de meest eigenzinnige en swingende strijkkwartetten een van Nederland. Zapp 4 heeft een eigen arsenaal aan groovy speel- en percussie technieken en geniet inmiddels bekendheid in binnen- en buitenland. In 1997 ontving het kwartet de Anova Jazz Award, in 2005 de prestigieuze Anton Kersjes -prijs en in 2012 de Sena Performers Toonzetters Prijs 2012.

Sinds 2002 is Emile vast lid van het Metropole orkest, een veelzijdig orkest met ritmesectie en bigband, wat onder leiding van chefdirigent en meervoudig Grammy- winnaar Vince Mendoza zowel grote artiesten begeleidt (Al Jarreau, Herbie Hancock, Steve Vai, John Scofield en in eigen land Whitin Temptation, BlØf en Trijntje Oosterhuis) als ook eigen pop- en jazz concerten geeft.

Andere muzikale activiteiten: concerten met cello-kwartet "Djessus" met Ernst Reijseger, optredens met de groep Bayuba Cante (latin, Cubaans), Ilse de Lange (pop) en componeren van muziek bij een poppen-voorstelling van de groep Muzen.
 
 
Peer Wittenbols
Peer Wittenbols

Schrijver

Peer Wittenbols (Bergen op Zoom, 1965) is freelance-schrijver. Hij schreef zo'n vijftig toneelstukken, twee dichtbundels, een verhalenbundel en veel liedteksten. Daar won hij zeer grote en zeer kleine prijzen mee. Tot eind 2008 was hij als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool onder artistiek leiderschap van Rob Ligthert. Ook was hij als columnist werkzaam voor De Theatermaker, Dagblad De Limburger en De Volkskrant. Hij schrijft voor gezelschappen als Het Zuidelijk Toneel (Tilburg), De Toneelmakerij (Amsterdam) en de Rotterdam Connectie. Ook maakt hij liedteksten voor Gerard van Maasakkers. Voor wie Wittenbols de tekst MIJN KIND schreef waarmee hij de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 won. Zijn werk wordt gespeeld in onder meer Vlaanderen, Duitsland, Rusland en Spanje. Onder de vlag Wittenbols schrijft, Ligthert regisseert werden sinds 2011 onder andere de voorstellingen HUISGODEN, HONINGJAGERS en SCHIETTENT ROSA en VETTE DINSDAG gemaakt.
 
 
Iva Lešić
Iva Lešić

Choreograaf

Iva Lešic (Sarajevo, 1981) begon haar dansopleiding in haar geboorteplaats Sarajevo. Op haar elfde vluchtte ze naar Nederland vanwege de Balkan-oorlog. Op haar dertiende werd ze aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 1999 afstudeerde. Daarna was Lešic gedurende twaalf jaar één van de gezichtsbepalende danseressen van het Internationaal Danstheater en ze maakte ook onderdeel uit van het artistiek team voor de voorstelling Stampende Stilte van het Internationaal Danstheater. Sinds 2010 doceert ze werelddans aan de Nationale Balletacademie. Daarnaast werkt ze als choreografe en docente bij diverse theatergezelschappen. In 2014 studeert Iva bovendien af als fysiotherapeut. Samen met oud-collega's richtte ze in 2011 de WereldDansFabriek op waarmee ze in samenwerking met musici en dansers nieuwe voorstellingen op basis van internationaal repertoire uit alle windstreken produceert.
 
 
 
Titus Tiel Groenestege
Titus Tiel Groenestege

Regisseur

Geboren 1959
1977 eindexamen Atheneum-B Jan Brugmancollege Bolsward
1981 eindexamen Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht
Sindsdien theatermaker, acteur en regisseur
 
 
 
Dieuweke van Reij
Dieuweke van Reij

Scenograaf

Dieuweke Van Reij is scenograaf en kostuumontwerper en werkt over de hele wereld voor opera, dans, en theater.
 
 
 

Nieuwsbrief  ×

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in op de nieuwsbrief