Muziektheater

js-band-01.jpg
Muziektheater, 25 april 2018
 

Door: Joost Spijkers.
Regie: Titus Tiel Groenestege.
Tekst: Peer Wittenbols.
Theater De Meerse, Hoofddorp.
Vijf mannen zitten aan een tafel vol flessen drank en blikjes bier. Terwijl hij een mandarijntje pelt, heft Joost Spijkers een lied aan over ene Anna. De vier anderen gaan ritmisch mee trommelen. Even later is deze setting veranderd in een spetterend theaterconcert, als de muzikanten hun instrumenten hebben opgezocht en leadzanger Joost Spijkers vol in het spotlicht staat.
js-band-01.jpg
Alleen al voor de theatrale vondsten is de tweede solovoorstelling van Joost Spijkers (40), vooral bekend als het blonde lid van circustheatergroep de Ashton Brothers, de moeite waard. In zijn solowerk betuigt Spijkers, die opgroeide met een Bosnische stiefmoeder, zijn liefde voor balkanmuziek. In dit tweede theaterconcert komt deze ambitie tot volle bloei. Spijkers houdt geen verbindende praatjes meer, maar volstaat met het zingen van prachtige liederen, waarin de volksmuziek doorklinkt, maar de jazz overheerst.

GERAFFINEERD
Inhoudelijk gezien lijkt een gestrand huwelijk het hoofdthema, maar net zo makkelijk klinken er luchtige liedjes over drankgebruik en de sexy vrouw van de kaasboer. Er zijn overwegend nieuwe Nederlandse teksten van Peer Wittenbols, maar Spijkers zingt ook in het Frans, Russisch en Servisch.

In een geraffineerde regie van Titus Tiel Groenestege is elk nummer in SPIJKERS II anders vormgegeven, met steeds verrassende rolletjes voor de vier topmuzikanten. Gelukkig heeft Joost de clown, een kant die we kennen van de Ashton Brothers, ook een plaats in dit concert. Spijkers' geestige mimiek, zijn danstalent en zijn zangstem vol Oost-Europees temperament geven de voorstelling een unieke signatuur.

 

 
 

< overzicht
 

Nieuwsbrief  ×

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in op de nieuwsbrief